Mulholland Drive

Jaar 2001
Genre Drama / Mystery
Regiseur David Lynch
Cast Naomi Watts, Laura Harring en Justin Theroux
Lengte 146 minuten
Een mysterieuze vrouw ontsnapt aan een verkeersongeluk met een tas vol geld, maar zonder haar geheugen.
Ondertussen is Betty Elms in L.A. verschenen, in de hoop een filmcarrière te kunnen beginnen. Wanneer Betty de naamloze vrouw in haar apartement vindt, besluit ze haar te helpen. De twee vrouwen gaan op een bizarre zoektocht naar de waarheid.

Na de tijdelijke verstandsverbijstering die zich van David Lynch in 1999 meester maakte toen hij het oersimpele maar o zo mooie The Straight Story maakte, is de meester van de onbegrijpelijke cinema weer terug in zijn wereldje van dwergen, moordenaars, weelderige blondines, rinkelende telefoons, persoonsverwisselingen en kinky seks.

Mulholland Drive begon oorspronkelijk als een pilot voor een nieuwe serie die Lynch zou maken voor netwerk ABC. Het scenario voor de twee uur durende pilootaflevering werd goedgekeurd, maar het resultaat bezorgde de bonzen in hun keurige pak zowat een hartaanval. De pilot werd afgekeurd en Lynch besloot zijn cast opnieuw te verzamelen. Hij filmde nog wat extra materiaal en vormde uiteindelijk deze bioscoopfilm. Het resultaat is een twee uur en vijfentwintig minuten durende trip door een droomlandschap, één van Lynch’s allerbeste films.

Zoals het een echte Lynch betaamt, is het haast onmogelijk om een plot uit de gebeurtenissen te fileren. In het hoofdstuk Feiten wordt de film beschreven zoals het aan de kijker wordt getoond waarbij interpretaties zo veel mogelijk achter wegen zijn gelaten.
In het hoofdstuk Hypothesen wordt het verhaal opnieuw verteld, nu echter vanuit een geheel andere invalshoek.
Voor de echte fans is tevens het filmscript toegevoegd.